Alzheimer-läkemedel från påsklilja kan snart produceras i bakterier tack vare AI

Ämnet galantamin används mot Alzheimers sjukdom och andra former av demens. Det utvinns idag från påskliljor, där det förekommer i låg koncentration. Processen att utvinna ämnet är tidskrävande och komplicerad. Dessutom påverkas tillgången till läkemedlet av tillgången på påskliljor. Det gör ämnet mycket dyrt – galantamin kostar idag omkring en halv miljon kronor per kilo.…

Första transplantationen av njure från gris till människa genomförd

En svårt sjuk man i Massachusetts, USA, har fått en njure transplanterad från en genetiskt modifierad gris. Det är första gången som en patient lever med en njure från en annan art.   Under 2022 och 2023 transplanterades grishjärtan till två svårt hjärtsjuka patienter i USA. Patienterna överlevde en, respektive tre månader vilket var sensationellt eftersom…

Människans Y-kromosom fullständigt kartlagd

Under 2023 presenterades den fullständiga DNA-sekvensen av människans minsta kromosom, Y-kromosomen. Hos alla däggdjur är Y-kromosomen avgörande för att ett manligt kön ska utvecklas i ett embryo. Individer med manligt kön har i regel de två könskromosomerna X och Y, medan de med kvinnligt kön har två uppsättningar av X. Just Y-kromosomen har varit svår…

Från döv till hörande med genterapi? Två mindre studier visar positiv behandlingseffekt.

Nyligen har två oberoende forskargrupper visat att genterapi kan ge en positiv behandlingseffekt hos personer med en ovanlig form av medfödd dövhet. Totalt sju barn som fötts helt utan hörsel, eller med allvarlig hörselnedsättning, kan höra frekvenser som motsvarar ett vanligt samtal efter genterapi. Dövhet eller hörselnedsättning kan vara ett resultat av skador på hörselorganet,…